irridu logo

дрехи онлайн
irridu.com

Условия за връщане

Кои модели подлежат на връщане и замяна

Върнати и заменени могат да бъдат всички стоки.

Как да направите замяна

При замяна на стока по ваше желание (а не в следствие на открит дефект или неточност в изпълнението на поръчката), трябва да поемете транспортните разходи за върнатата пратка и новата която ще получите. За целта трябва да информирате екипа на irridu.com не по-късно от 7 (седем) работни дни, считано от дата на доставка на поръчката. Това може да направите по всеки един от начините, посочени в секция Контакти. Екипът на електронния магазин ще провери, дали моделите които желаете са налични, и при полужителен резултат ще потвърди замяната. В случай, че няма наличност ще Ви информира, за това. При получаване на потвърждение, трябва да изпратите стоката която връщате, чрез куриер до адрес: гр. Пловдив 4000, ул."Кочо Честеменски" 2. Върнатата стока трябва да е във вида в който сте я получили – с етикет и опаковка. При получаването и, стоката се преглежда за нанесени дефекти. Ако няма установени такива, се изпращат моделите за които желаете замяна. При установяване на дефекти (нанесени от Вас), стоката Ви се изпраща обратно, за ваша сметка.

Как да върнете стока

Имате право да върнете стока, и възстановите сумата която сте заплатили за нея в пълен размер. Парите се изпращат чрез банков превод. За целта трябва да информирате екипа на електронния магазин по някой от посочените в секция Контакти начини в срок от 7 (седем) работни дни, считано от датата на получаване на поръчката. След това изпратете пратка до адрес: гр. Пловдив 4000, ул."Кочо Честеменски" 2, със следното съдържание:

- стоката която връщате;

- бележка, на която в свободен текст запишете името на чието е била направена поръчката за стоката, информация за превода с който ще се възстановят заплатените средства: банкова сметка (IBAN), банков код (BIC), наименование на банката, титуляр;

При получаването и, стоката се преглежда за нанесени дефекти. Ако няма установени такива, Ви се възстановява заплатената за нея стойност. При установяване на дефекти (нанесени от Вас), стоката Ви се изпраща обратно, за ваша сметка.

Рекламация по повод дефект или неточност на поръчка

При установяване на дефект в получената стока или неточност при изпълнение на поръчката, irridu.com извършва замяна и предприема всички необходими действия за отстраняване на проблема за своя сметка. При невъзможност дефектна стока да бъде заменена или проблем да бъде отстранен, се възстановяват средствата за покупка и транспортни разходи на клиента, като се изисква да бъде върната обратно (за сметка на електронния магазин) дефектната или грешно изпратена стока ако такава е налице. За да направите рекламация, трябва да информирате екипа на irridu.com за възникналия проблем не по-късно от 7 (седем) работни дни считано от дата на доставка на поръчката. Това може да направите по всеки един от начините посочени в секция Контакти. След което изпратете стоката, придружена с бележка съдържаща кратко описание на проблема в свободен текст. При получаването и, стоката се преглежда, и при липса на дефекти нанесени по ваша вина, рекламацията се уважава и се предприемат необходимите действия за отстраняване на проблема.